IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Порівняльна характеристика компонентного складу ізопропанольного та водно-ізопропанольного екстрактів вичавків винограду cорту Vitislabrusca × Vitisvinifera

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Воробйова, В. І.
dc.contributor.author Чигиринець, О. Е.
dc.contributor.author Шакун, А. С.
dc.date.accessioned 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.accessioned 2017-06-28T18:15:48Z
dc.date.available 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.available 2017-06-28T18:15:48Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/13292
dc.description Воробйова, В. І. Порівняльна характеристика компонентного складу ізопропанольного та водно-ізопропанольного екстрактів вичавків винограду cорту Vitislabrusca × Vitisvinifera / В. І. Воробйова, О. Е. Чигиринець, А. С. Шакун // Технічні науки та технології. – 2017. – № 1 (7). – C. 200-206. en_US
dc.description.abstract Метою роботи було порівняльне дослідження якісного складу, а саме біологічно активних сполук ізопропанольного і водно-ізопропанольного екстракту відходів виноградної промисловості – вичавків винограду гібридного сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вивчено компонентний склад досліджуваних екстрактів вичавків винограду (сімейства Vítis сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera). У складі ізопропанольного екстракту вичавків винограду міститься 21 індивідуальний компонент, загальний обсяг яких більше 0,1 %. Аналіз складу показав, що основними компонентами є альдегіди (капроновий, енантовий, фенілацетальдегід, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирні кислоти (гексадеканова, лінолева і (9Z)-Октадеценова кислоти), а також терпенові сполуки. У складі водно-ізопропанольного екстракту додатково ідентифіковані фенольні сполуки. Значну частину біологічно активних речовин становлять альдегіди і жирні кислоти. ІЧ-спектральний аналіз підтверджує наявність в екстрактах вичавків винограду сполук, встановлених мас-спектральним аналізом. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів: ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології; № 1 (7)
dc.subject вичавки винограду V. Labrusca en_US
dc.subject ізопропанольний en_US
dc.subject водно-ізопропанольний en_US
dc.subject екстракт en_US
dc.subject газова хромато-мас-спектрометрія en_US
dc.subject альдегіди en_US
dc.subject жирні кислоти en_US
dc.subject фенольні сполуки en_US
dc.subject Grapes V. Labrusca en_US
dc.subject 2-propanol en_US
dc.subject water 2-propanol en_US
dc.subject extract en_US
dc.subject gas chromatography-mass spectrometry en_US
dc.subject alcohols en_US
dc.subject aldehydes en_US
dc.subject terpene compounds en_US
dc.subject жмых винограда V. Labrusca en_US
dc.subject изопропанольный en_US
dc.subject водно-изопропанольный en_US
dc.subject экстракт en_US
dc.subject газовая хромато-масс-спектрометрия en_US
dc.subject альдегиды en_US
dc.subject жирные кислоты en_US
dc.subject фенольные соединени en_US
dc.title Порівняльна характеристика компонентного складу ізопропанольного та водно-ізопропанольного екстрактів вичавків винограду cорту Vitislabrusca × Vitisvinifera en_US
dc.title.alternative Comparative characteristic of the component of isopropanol and water-isopropanol extract of grape-squeeze variety Vitislabrusca × Vitisvinifera en_US
dc.title.alternative Сравнительная характеристика компонентного состава изопропанольного и водно-изопропанольного экстрактов жмыха винограда сорта Vitislabrusca × Vitisvinifera en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 The aim was to study the qualitative composition, namely bioactive compounds of 2-propanol and water 2-propanol extracts of grape industry wastes - pomace grape hybrid varieties of Vitislabrusca × Vitisvinifera. By gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) studied component composition of the isopropanol extract of grape pomace (family Vítis varieties Vitislabrusca × Vitisvinifera.). As part of the isopropanol extract of grape pomace contains 21 individual component present in an amount greater than 0.1 %. Analysis of the composition indicated that the main components are the aldehydes (caproic, enanthic, phenylacetaldehyde, butanal, nonanal, citral), fatty acids (hexadecanoic, linoleic and (9Z) -Oktadetsenovaya acid), as well as terpene compound. As part of the water-isopropanol extract further identified phenolic compounds. A significant portion of biologically active substances comprise aldehydes and fatty acids. Infrared spectral analysis confirmed the presence of functional groups which are established by connection. en_US
dc.description.abstractalt2 Целью работы было сравнительное исследование качественного состава, а именно биологически активных соединений изопропанольного и водно-изопропанольного экстракта отходов виноградной промышленности – жмыха винограда гибридного сорта Vitislabrusca × Vitisvinifera. Методом газовой хромато-масс-спектрометрии изучен компонентный состав исследуемых экстрактов жмыха винограда (семейства Vítis сорта Vitislabrusca × Vitisvinifera). В составе изопропанольного экстракта жмыха винограда содержится 21 индивидуальный компонент, общий объем которых более 0,1 %. Исследование состава показали, что основными компонентами являются альдегиды (капроновый, энантовый, фенилацетальдегид, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирные кислоты (гексадекановая, линолевая и (9Z)-Октадеценовая кислота), а также терпеновые соединения. В составе водно-изопропанольного экстракта дополнительно идентифицированы фенольные соединения. Значительную часть биологически активных веществ для обоих экстрактов составляют альдегиды и жирные кислоты. ИК-спектральный анализ подтверждает наличие в экстрактах жмыха винограда соединений, определенных масс-спектральним анализом. en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу