Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Жулінська, О. В.![]() |
|
dc.contributor.author | Свідло, К. В.![]() |
|
dc.date.accessioned | 2015-09-22T12:38:53Z | |
dc.date.accessioned | 2017-06-28T18:15:52Z | |
dc.date.available | 2015-09-22T12:38:53Z | |
dc.date.available | 2017-06-28T18:15:52Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | ||
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/13293 | |
dc.description | Жулінська, О. В. Оцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделі / О. В. Жулінська, К. В. Свідло // Технічні науки та технології. – 2017. – № 1 (7). – C. 217-224. | en_US |
dc.description.abstract | Процеси, що впливають на якість функціональної харчової продукції, мають різну природу, тобто їх показники якості різні, і вони мають різні шкали оцінювання, але на сьогодні не існує єдиної методики їх оцінювання, крім цього, різноманітність математичних методів вимагає глибокого наукового дослідження в частині оптимальності та ефективності. Аналіз наукової літератури показав, що існуючі математичні моделі (функції бажаності) дозволяють оцінювати якість продукції і процесів різної природи, але не розроблено дієвого математичного методу для визначення комплексного показника якості продукції функціонального призначення для застосування на виробництві. Роботу присвячено застосуванню математичного методу для визначення якості продукції функціонального призначення, у вигляді суміші розподілу найбільшого та найменшого значень випадкових величин, а також знайдено числові характеристики цієї суміші – це математичне сподівання, дисперсія, середнє квадратичне відхилення, центральний момент третього порядку, центральний момент четвертого порядку, коефіцієнт асиметрії та коефіцієнт ексцесу. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Чернігів: ЧНТУ | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Технічні науки та технології; № 1 (7) | |
dc.subject | функціональні харчові продукти | en_US |
dc.subject | управління якістю та безпечністю | en_US |
dc.subject | математичний метод | en_US |
dc.subject | математичне сподівання | en_US |
dc.subject | дисперсія | en_US |
dc.subject | середнє квадратичне відхилення | en_US |
dc.subject | центральний момент третього порядку | en_US |
dc.subject | центральний момент четвертого порядку | en_US |
dc.subject | коефіцієнт асиметрії та коефіцієнт ексцесу | en_US |
dc.subject | functional foods | en_US |
dc.subject | quality control and safety | en_US |
dc.subject | mathematical method | en_US |
dc.subject | mathematical expectation | en_US |
dc.subject | dispersion | en_US |
dc.subject | average quadratic deviation | en_US |
dc.subject | the Central moment of third order | en_US |
dc.subject | Central moment of fourth order | en_US |
dc.subject | the coefficient of skewness and coefficient of kurtosis | en_US |
dc.subject | функциональные пищевые продукты | en_US |
dc.subject | управление качеством и безопасностью | en_US |
dc.subject | математический метод | en_US |
dc.subject | математическое ожидание | en_US |
dc.subject | дисперсия | en_US |
dc.subject | среднее квадратичное отклонение | en_US |
dc.subject | центральный момент третьего порядка | en_US |
dc.subject | центральный момент четвертого порядка | en_US |
dc.subject | коэффициент асимметрии и коэффициент эксцесса | en_US |
dc.title | Оцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделі | en_US |
dc.title.alternative | Assessment of the quality and safety of functional food products using mathematical models | en_US |
dc.title.alternative | Оценка качества и безопасности функциональных пищевых продуктов с применением математической модели | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.description.abstractalt1 | Processes affecting the quality of the functional food products are of different nature, that is, their quality indicators are different and they have different grading scale. To date, there is no single methodology for their evaluation, besides the variety of mathematical techniques requires in-depth scientific studies of optimality and efficiency. Analysis of scientific literature showed that existing mathematical models (desirability function) allow evaluating the quality of the products and processes of different nature, but to define a complex indicator of quality of the products functional purpose in the manufacture has not been developed an effective mathematical method. The work is devoted to application of mathematical methods to determine the quality of the products functionality, in the form of a mixture distribution of maximum and minimum values of random variables. Found a number of characteristics of this mixture is a mathematical expectation, dispersion, average quadratic deviation, the Central moment of third order, Central moment of fourth order, the coefficient of skewness and coefficient of kurtosis. | en_US |
dc.description.abstractalt2 | Процессы, влияющие на качество функциональной пищевой продукции, имеют различную природу, то есть их показатели качества разные, и они имеют различные шкалы оценивания. На сегодняшний день не существует единой методики их оценки, кроме этого, разнообразие математических методов требует глубокого научного исследования оптимальности и эффективности. Анализ научной литературы показал, что существующие математические модели (функции желательности) позволяют оценивать качество продукции и процессов различной природы, но не разработан действенный математический метод для определения комплексного показателя качества продукции функционального назначения на производстве. Работа посвящена применению математического метода для определения качества продукции функционального назначения, в виде смеси распределения наибольшего и наименьшего значений случайных величин. Найдены числовые характеристики данной смеси – это математическое ожидание, дисперсия, среднее квадратичное отклонение, центральный момент третьего порядка, центральный момент четвертого порядка, коэффициент асимметрии и коэффициент эксцесса. | en_US |