IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Мотузка, Ю. М.
dc.date.accessioned 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.accessioned 2018-02-25T01:31:45Z
dc.date.available 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.available 2018-02-25T01:31:45Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/15796
dc.description Мотузка, Ю. М. Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування / Ю. М. Мотузка // Технічні науки та технології. – 2017. – № 3 (9). – C. 155-162. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Ліпіди як інгредієнти у продуктах для ентерального харчування є структурними елементами мембран і модуляторами біохімічних процесів. Вміст жирних кислот у продуктах для ентерального харчування є головною детермінантою типу ліпідів, ліпідний склад яких визначає їх структуру, в’язкість і рецепторні функції. Постановка проблеми. Продукти для ентерального харчування з вмістом ліпідів здійснюють сприятливий вплив на показники імунітету; зменшують імовірність інфекційних ускладнень, підвищують показники доставки кисню до організму. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Багато наукових праць зосереджено на проблематиці впливу жирних кислот на метаболічні процеси організму і рекомендаціях щодо їх вмісту у харчуванні хворих. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Більшість досліджень присвячені вивченню впливу певних жирних кислот на організм хворих та ефективності препаратів для параентерального харчування. Однак майже відсутні дослідження жирнокислотного складу продуктів для ентерального харчування. Метою роботи є дослідження жирнокислотного складу та показників біологічної ефективності ліпідів розроблених продуктів для ентерального харчування. Виклад основного матеріалу. Досліджено жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування, призначених для хворих з певними захворюваннями, у різних товарних формах. У продуктах для ентерального харчування ідентифіковано понад 30 жирних кислот, переважну більшість з яких становлять есенціальні поліненасичені жирні кислоти. Ліпіди продуктів для ентерального харчування характеризуються високими значеннями показників біологічної ефективності. Ця ж тенденція визначена й у сухих сумішах для пудингів та драглеподібних продуктах для ентерального харчування. Висновки. Встановлено, що жирнокислотний склад розроблених продуктів є збалансованим, співвідношення між насиченими, моно- та поліненасиченими жирними кислотами у продуктах відповідає направленості продуктів. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів: ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології; № 3 (9)
dc.subject жирнокислотний склад en_US
dc.subject продукти для ентерального харчування en_US
dc.subject якість en_US
dc.subject біологічна ефективність ліпідів en_US
dc.subject ώ-3 жирні кислоти en_US
dc.subject fatty acid composition en_US
dc.subject products for enteral nutrition en_US
dc.subject quality en_US
dc.subject biological efficiency of lipids en_US
dc.subject ώ-3 fatty acids en_US
dc.subject жирнокислотный состав en_US
dc.subject продукты для энтерального питания en_US
dc.subject качество en_US
dc.subject биологическая эффективность липидов en_US
dc.subject ώ-3 жирные кислоты en_US
dc.title Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування en_US
dc.title.alternative The fatty acid composition of products for enteral nutrition en_US
dc.title.alternative Жирнокислотный состав продуктов для энтерального питания en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Importance of the research. Lipids as ingredients in products for enteral nutrition are structural components of membranes and modulators of biochemical processes. The content of fatty acids in products for enteral nutrition is a key determinant of the lipid type which lipid composition determines their structure, viscosity and receptor functions. Target setting. Products for enteral nutrition containing lipids have favourable influence on the immunity characteristics; they reduce the probability of infections and increase the level of oxygen delivery to the body. Actual scientific research and issues analysis. Many scientific works are focused on problems related with the influence of fatty acids on metabolic processes in the body and recommendations on their contents in the nutrition of ill persons. Uninvestigated parts of general matters defining. Most part of research is devoted to the influence of fatty acids on the body of ill persons and the efficiency of medicines for parenteral nutrition. Yet, research of fatty acid composition for enteral nutrition can hardly be found. The research objective. The objective is to investigate the fatty and acid composition and characteristics of biological efficiency of lipids in developed products for enteral nutrition. The statement of basic materials. The fatty acid composition of products for enteral nutrition, meant for persons with different types of illness, in various commodity forms, is investigated. More than 30 fatty acids are identified in the products for enteral nutrition, most part of which are essential polyunsaturated fatty acids. The lipids of products for enteral nutrition are characterized by high biological efficiency. The same tendency is found for dry mixtures for puddings for enteral nutrition. Conclusions. It is found that the fatty and acid composition of developed products is balanced, and the ratio of saturated acids, mono-saturated acids and polyunsaturated fatty acids in the products conforms their purpose. en_US
dc.description.abstractalt2 Липиды в качестве ингредиентов в продуктах для энтерального питания являются структурными элементами мембран и модуляторами биохимических процессов. Содержание жирных кислот в продуктах для энтерального питания является главной детерминантой типа липидов, липидный состав которых определяет их структуру, вязкость и рецепторные функции. Продукты для энтерального питания с содержанием липидов осуществляют благоприятное воздействие на показатели иммунитета, уменьшают вероятность инфекционных осложнений, повышают показатели доставки кислорода в организм. В работе представлены результаты исследований жирнокислотного состава продуктов для энтерального питания. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record