IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Вміст токсичних елементів в ягодах суниці садової та продуктах переробки з них

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Заморська, І. Л.
dc.date.accessioned 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.accessioned 2018-02-25T13:07:48Z
dc.date.available 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.available 2018-02-25T13:07:48Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/15834
dc.description Заморська, І. Л. Вміст токсичних елементів в ягодах суниці садової та продуктах переробки з них / І. Л. Заморська // Технічні науки та технології. – 2017. – № 4 (10). – C. 189-194. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. У харчовій промисловості існує проблема хімічного забруднення сировини та харчової продукції, що зумовлено діяльністю людини та неналежною сільськогосподарською практикою. Отже, важливим завданням є дослідження ризиків хімічних небезпек пов’язаних з харчуванням. Постановка проблеми. Одним зі значних ризиків хімічного забруднення сировини та готової продукції є вміст токсичних елементів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Існують дослідження вмісту токсичних елементів у свіжих фруктах та наслідків їх негативного впливу на здоров’я людини. Нормативні документи в Україні та світі регламентують максимально допустимий рівень токсичних елементів для плодово-ягідної продукції та продуктів харчування в цілому. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Проте в науковій літературі не виявлено достатньої інформації про ризики виникнення небезпек, пов’язаних з вмістом токсичних елементів окремо у свіжих, заморожених ягодах суниці та продуктах переробки з них. Мета дослідження. Метою цієї роботи є встановлення ризиків виникнення небезпек, пов’язаних з вмістом токсичних елементів у свіжих, заморожених ягодах суниці та найбільш популярних видах консервів з них. Виклад основного матеріалу. Вміст токсичних елементів досліджували у свіжих, заморожених ягодах суниці сортів Русанівка, Полка, Дукат і Хоней, а також компотах, джемах, варенні та соках з ягід цих сортів методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії. Досліджено, що за вмістом токсичних елементів свіжі, заморожені ягоди суниці відповідають Державним гігієнічним правилам і нормам «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» та є істотно нижчими за ці показники. Вміст свинцю в ягодах виявлено на рівні 0,01…0,03, кадмію – 0,00008…0,002, міді – не вище 0,21, а нікелю – 0,02 мг/кг. Доведено, що процес заморожування не справив істотного впливу на вміст токсичних елементів в ягодах, що зумовлено неруйнівними технологічними операціями підготовки ягід суниці до заморожування. Встановлено, що вміст кадмію в консервах з суниці не перевищував 0,001 мг/кг продукту, а міді був у 24…500 разів нижче максимально встановленого рівня. Вміст нікелю знаходився в межах від 0,00002 до 0,023, заліза – 0,25–1,15 мг/кг, а свинцю – не виявлено. Висновки. За вмістом токсичних елементів досліджувані зразки сировини та готової продукції відповідають Державним гігієнічним правилам і нормам «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», що затверджені в Україні. Ризик виникнення небезпек, пов’язаних з вмістом токсичних елементів у свіжих, заморожених ягодах суниці та продуктах переробки з них, низький. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів: ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології; № 4 (10)
dc.subject токсичні елементи en_US
dc.subject суниця en_US
dc.subject компот en_US
dc.subject джем en_US
dc.subject варення en_US
dc.subject сік en_US
dc.subject toxic elements en_US
dc.subject strawberries en_US
dc.subject stewed fruit en_US
dc.subject jam en_US
dc.subject confiture en_US
dc.subject juice en_US
dc.subject токсические элементы en_US
dc.subject земляника en_US
dc.subject компот en_US
dc.subject джем en_US
dc.subject варенье en_US
dc.subject сок en_US
dc.title Вміст токсичних елементів в ягодах суниці садової та продуктах переробки з них en_US
dc.title.alternative Content of toxic elements in strawberries and their processed products en_US
dc.title.alternative Содержание токсических элементов в ягодах земляники садовой и продуктах их переработки en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Urgency of the research. The problem of chemical contamination of raw materials and finished produce exists in food industry; it results from human activity and inappropriate agricultural practices. Hence, to study risks of chemical threats for nutrition is an important task. Target setting. One of the serious risks of chemical contamination of raw materials and finished produce is toxic element content. Actual scientific researches and issues analysis. There are studies of toxic element content in fresh fruits and consequences of their negative effect on human health. Rules and regulations in Ukraine and in the world regulate maximum permissible level of toxic elements for fruit-berry output and foodstuff in general. . Uninvestigated parts of general matters defining. However, in scientific literature there is not enough information concerning the risks of potential hazards connected with toxic element content in fresh, frozen strawberries and their processed products, studied separately. The research objective. The purpose of the work is to identify the risks of potential threats associated with toxic element content in fresh, frozen strawberries and in the most common canned strawberry output. The statement of basic materials. The content of toxic elements was studied in fresh, frozen strawberries of cultivars Rusanivka, Polka, Dukat and Honey, and also in stewed fruits, jams, confitures and juices cooked from these berries sing the method of atom-absorptive spectrophotometry. It has been studied that as to the toxic element content, frozen strawberries correspond to the National hygienic rules and regulations “Order of maximum levels of some contaminants in foodstuffs”, and their amount is much lesser than the indicators. Lead content in berries was 0,01–0,03, cadmium – 0,00008-0,002, copper – not higher than 0,21, and nickel – 0,02 mg/kg. It was proved that the process of freezing did not affect toxic element content in strawberries due to non-destructive technological operations of preparing them for freezing. It was determined that cadmium content in canned strawberries did not exceed 0,001 mg/kg of the product, and that of copper was 24-500 times lower than a maximum fixed level. Nickel content ranged from 0,00002 to 0,023, content of iron – 0,25–1,15 mg/kg, and lead was not found. Conclusions. As to the content of toxic elements the studied samples of raw material and finished produce correspond to the National hygienic rules and regulations “Order of maximum levels of some contaminants in foodstuffs”, enacted in Ukraine. The risk of potential threats connected with the content of toxic elements in fresh, frozen strawberries and their processed products is low. en_US
dc.description.abstractalt2 Исследовано содержание токсических элементов в свежих, замороженных ягодах земляники садовой и продуктах их переработки. Установлено, что процессы замораживания и консервирования не оказали существенного влияния на содержание токсических элементов в ягодах и консервах. По содержанию токсических элементов исследованные образцы сырья и готовой продукции не превышают максимально допустимых уровней, установленных в Украине для пищевых продуктов. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record