Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Буяльська, Н. П. | |
dc.contributor.author | Купчик, О. Ю. | |
dc.contributor.author | Денисова, Н. М. | |
dc.date.accessioned | 2019-07-29T07:36:23Z | |
dc.date.available | 2019-07-29T07:36:23Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/18020 | |
dc.description | Буяльська, Н. П. Використання сорбентів для зниження концентрації важких металів у молочній сировині / Н. П. Буяльська, О. Ю. Купчик, Н. М. Денисова // Технічні науки та технології. - 2019. - № 1 (15). - С. 181–188. | en_US |
dc.description.abstract | Актуальність теми дослідження. Одними з найсильніших за дією та найбільш поширених хімічних забруднювачів харчових продуктів, зокрема молочних, є важкі метали. На сьогодні є нагальна потреба у визначені їх вмісту та пошуку шляхів зменшення ризиків, викликаних споживанням забрудненої продукції. Постановка проблеми. Перерозподіл важких металів у ході технологічних процесів не завжди забезпечує отримання продуктів із безпечним рівнем токсичних металів, тому необхідним є підбір сорбентів та пошук оптимальних технологічних режимів детоксикації вихідної молочної сировини. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Вирішенню наукових та практичних питань, пов’язаних із моніторингом важких металів у харчових продуктах та розробкою способів їх елімінації, присвячені роботи багатьох відомих учених та практиків. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературних джерелах практично відсутні відомості про вміст важких металів у сухому молоці. У роботах, присвячених вибору сорбентів для детоксикації вихідної молочної сировини, не завжди враховано їхній вплив на вміст у молоці кальцію, білку, жиру тощо. Постановка завдання. Мета роботи – визначити вміст важких металів у сухому молоці, проаналізувати шляхи їх надходження та на основі отриманих результатів розробити технологічні режими та способи детоксикації важких металів. Виклад основного матеріалу. Наведені результати аналізу вмісту важких металів у сухому молоці. Запропоновані методи зниження концентрації Pb та Cd в молочній сировині з використанням сорбентів. Досліджений вплив сорбентів на якість сировини. Встановлено, що застосування поліфаму не впливає на органолептичні та основні фізико-хімічні показники молока. Визначений ступінь очистки молока-сировини від важких металів. Встановлені оптимальні умови процесу детоксикації поліфамом (температура, час експозиції сорбенту та його концентрація). Висновки відповідно до статті. Проведені дослідження дозволяють використовувати молоко-сировину з підвищеним вмістом важких металів в подальшому виробництві молочних продуктів. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | ЧНТУ | en_US |
dc.relation.ispartofseries | 1; | |
dc.subject | забруднення харчових продуктів | en_US |
dc.subject | важкі метали | en_US |
dc.subject | сорбенти | en_US |
dc.subject | детоксикація | en_US |
dc.subject | вольтамперометричний аналіз | en_US |
dc.title | Використання сорбентів для зниження концентрації важких металів у молочній сировині | en_US |
dc.type | Article | en_US |