IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Жигунов, Д. О.
dc.contributor.author Ковальова, В. П.
dc.contributor.author Ковальов, М. О.
dc.contributor.author Коритнюк, О. В.
dc.date.accessioned 2019-07-29T07:58:04Z
dc.date.available 2019-07-29T07:58:04Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/18022
dc.description Жигунов, Д. О. Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу / Д. О. Жигунов, В. П. Ковальова, М. О. Ковальов, О. В. Коритнюк // Технічні науки та технології. 2019. № 1 (15). С. 195–203. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Визначення якості індивідуальних потоків борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу з використанням міжнародних стандартів – перспективний інноваційний напрям розвитку борошномельної промисловості. Постановка проблеми. Оцінка якості індивідуальних потоків борошна на заводах малої продуктивності дає можливість проаналізувати ефективність роботи та потенціал підприємства. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті як класичні роботи, так і сучасні публікації у вітчизняних та закордонних джерелах, що відповідають цій проблемі. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературі відсутня інформація щодо аналізу показників якості індивідуальних потоків борошна із заводів України невеликої продуктивності з використанням міжнародних стандартів. Постановка завдання. Метою дослідження є визначення основних показників якості борошна і встановлення закономірності їх зміни на різних етапах технологічного процесу із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу. Виклад основного матеріалу. У статті наведено результати досліджень показників якості борошна з різних етапів технологічного процесу на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу та показано зміни показників залежно від системи технологічного процесу. Встановлено, що потоки борошна із систем першої якості мають кращі технологічні властивості. Так, на шліфувальних і розмелювальних системах білість борошна – від 54 до 68 од., зольність даних потоків є найнижчою – від 0,45 до 0,54 %. Кількість клейковини на драних і сортувальних системах коливається в межах від 19,5 % до 35,6 %, на шліфувальних і розмелювальних системах – від 23,8 до 33,6 %, а якість клейковини (ІДК) має майже однакові властивості як на шліфувальних і розмелювальних системах, так і на драних і сортувальних системах – від 53 до 86 од. Показник седиментації борошна має високі значення на драних системах, сортувальних системах – від 38 до 44 мл за рахунок високого вмісту клейковини на даних системах. Висновки відповідно до статті. За результатами пробного лабораторного випікання, потоки борошна мали невисокі хлібопекарські властивості. На драних і сортувальних системах першої якості об’єм хліба коливався в межах від 380 до 410 см3, на драних і сортувальних системах вимелу – 410 см3, на шліфувальних і розмелювальних системах першої якості – від 380-460 см3. У статті вперше з використанням приладу SDmatic проведено аналіз кількості пошкодженого крохмалю в потоках борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу. Результати досліджень можуть бути використані борошномельними виробництвами для стабілізації якості кінцевої продукції. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries 1;
dc.subject борошно en_US
dc.subject технологічний процес en_US
dc.subject клейковина. en_US
dc.subject білість en_US
dc.subject зольність en_US
dc.subject седиментація en_US
dc.subject пошкоджений крохмаль en_US
dc.subject водопоглинальна здатність en_US
dc.title Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу