IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Стратегічні напрями конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору та харчової промисловості в контексті забезпечення сталого розвитку країни в умовах глобалізації

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Повна, С. В.
dc.contributor.author Шабардіна, Ю. В.
dc.date.accessioned 2022-06-09T09:06:53Z
dc.date.available 2022-06-09T09:06:53Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/25464
dc.description Повна, С. Стратегічні напрями конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору та харчової промисловості в контексті забезпечення сталого розвитку країни в умовах глобалізації / С. Повна, Ю. Шабардіна // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2021. - № 3 (27). - С. 123-131. en_US
dc.description.abstract У статті проведено аналіз рівня забезпечення продовольчої безпеки в Україні, а також рівня розвитку підприємств аграрного сектора та харчової промисловості через динаміку їх експорту та імпорту. Визначено, що харчова промисловість України не розвивається відповідними аграрному сектору темпами та втрачає свої позиції. Продаж Україною аграрної сировини активно розвиває сектор рослинництва, але призводить до прояву феномену «ресурсного прокляття». Додаткова переробка аграрних продуктів у межах країни могла б сприяти збільшенню доданої вартості та зростанню рівня достатку в країні. Аграрний сектор та харчова промисловість при достатньому рівні співпраці спроможні забезпечити реалізацію перших трьох цілей сталого розвитку, але найбільші виклики стоять перед підприємствами харчової промисловості, що потребує від них прояву ініціативи та спроможності розвиватися в руслі глобальних тенденцій. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" en_US
dc.relation.ispartofseries Проблеми і перспективи економіки та управління;№ 3 (27)
dc.subject sustainable development en_US
dc.subject agricultural sector en_US
dc.subject food industry en_US
dc.subject food security en_US
dc.subject competitiveness en_US
dc.subject strategy en_US
dc.subject enterprise development management en_US
dc.subject сталий розвиток en_US
dc.subject аграрний сектор en_US
dc.subject харчова промисловість en_US
dc.subject продовольча безпека en_US
dc.subject конкурентоспроможність en_US
dc.subject стратегія en_US
dc.subject управління розвитком підприємств en_US
dc.title Стратегічні напрями конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору та харчової промисловості в контексті забезпечення сталого розвитку країни в умовах глобалізації en_US
dc.title.alternative Strategic directions of competitive development оf agricultural sector and food industry in the context оf sustainable developmen in the conditions of globalization en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 The article analyzes the level of food security in Ukraine, as well as the level of development of enterprises in the agricultural sector and food industry through the dynamics of their exports and imports. It is determined that the food industry of Ukraine is not developing at the pace appropriate to the agricultural sector and is losing its position even in the domestic market. Sale of agricultural raw materials from Ukraine in large volumes is actively developing the crop sector, but leads to the manifestation of the phenomenon of the "resource curse". Additional processing of agricultural products within the country could increase added value and the level of prosperity in the country. Factors influencing the level of competitiveness of food industry enterprises are analyzed. Strategic directions of competitive development of the agricultural sector and food industry are singled out. Today the agricultural sector and the food industry are able to achieve the first three goals of sustainable development with a sufficient level of mutually beneficial cooperation at least nationally. The food industry companies are facing the biggest challenge, they are required to show initiative and ability to develop in line with global trends. The industry does not take full advantage of the existing competitive advantages provided by the highly developed agricultural sector as its raw material base. By selling not raw materials (grain) on the world market, but products of its processing, enterprises have the opportunity to significantly increase value added and increase the level of welfare in Ukraine. However, the strategic guidelines for the development of the food industry should be to focused on improving product quality and ensuring long-term mutually beneficial cooperation with the agricultural sector. en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу