IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Інформаційні технології для систем підтримки прийняття рішень з інфрачервоного сушіння зерна

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Матус, Ю. В.
dc.contributor.author Осипова, Т. Ю.
dc.contributor.author Гусєв, Б. С.
dc.contributor.author Сагун, А. В.
dc.date.accessioned 2022-09-05T11:42:23Z
dc.date.available 2022-09-05T11:42:23Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/25848
dc.description Матус, Ю. Інформаційні технології для систем підтримки прийняття рішень з інфрачервоного сушіння зерна / Ю Матус, Т. Осипова, Б. Гусєв, А. Сагун // Технічні науки та технології. – 2021. – № 4 (26). – С. 75-86. en_US
dc.description.abstract У статті представлено результати науково-методичного дослідження проблеми інформаційної підтримки технологічних процесів сушіння зерна на основі технології інфрачервоного випромінювання. Наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень. Запропонована удосконалена модель процесу інфрачервоного сушіння для зернових культур, яка на відміну від існуючих орієнтована на застосування в системах підтримки прийняття рішень при організації процесу сушіння. Результатами експериментів доведено, що за рахунок значного збільшення щільності теплового потоку на поверхні опромінюваного матеріалу та проникнення всередину матеріалу інфрачервоних променів, використання інфрачервоних променів посилює процес сушіння зерна. Доведено, що використання сучасних інформаційних технологій, раціональних схем і режимних параметрів процесів інфрачервоного сушіння зерна, дозволять скоротити час видалення вологи при «дбайливих» режимах сушіння для забезпечення необ- хідних якісних показників продукту. Доведено, що застосовування сучасних інформаційних технологій, керованого плану процесу інфрачервоного сушіння зерна та параметрів моделі дозволить скоротити час сушки та забезпечити відповідність вимогам якості до отриманої продукції. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" en_US
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 4 (26)
dc.subject drying en_US
dc.subject infrared en_US
dc.subject grain en_US
dc.subject computer systems en_US
dc.subject mathematical model en_US
dc.subject heat flux en_US
dc.subject сушка en_US
dc.subject інфрачервоне en_US
dc.subject зерно en_US
dc.subject комп’ютерні системи en_US
dc.title Інформаційні технології для систем підтримки прийняття рішень з інфрачервоного сушіння зерна en_US
dc.title.alternative Information technologies for decision support systems оn infrared grain dehydration en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Rapid growth of information technologies causes the changes in many production processes. The effectiveness of electrotechnical means of infrared radiation is due to the application of new, scientifically grounded methods and means of energy supply control using controllers and personal computers, new information technologies and systems. Therefore, there is a need for further mathematical models development as well as information technology used in decision support systems on infrared grain drying from elevators and granaries. Research and publication analysis on information support questions of grain drying based on infrared radiation technology has shown that the issues of information support systems are currently underexplored in scientific literature. The goal of this research is mathematical modeling of the IR grain drying process and information support development of the drying process, taking into account the obtained mathematical model. The improved model of the infrared drying process for grain crops is proposed, which, in contrast to the existing ones, is focused on application in decision support systems when organizing the drying process. The results of the experiments proved that infrared radiation use contributes to the intensification of the grain drying process due to a significant heat flux rate increasing on the material’s irradiated surface and the of infrared rays’ penetration into material. It has been proved that modern information technology, rational schemes and operating parameters of infrared grain drying processes utilization will reduce dehydration time with "gentle" drying modes to ensure the required quality parameters of the product. In this work it was first proposed to abandon probabilistic models of grain flow behavior under IR irradiation. A new mathematical model has been proposed based on information about the characteristics of the heat flow, dehydration and grain mass’ condition. This will significantly improve the IR grain drying process and get a higher quality product. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record