IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Екстракція поліфенольних сполук із продуктів переробки винограду низькотемпературним евтектичним розчинником бетаїн-молочна кислота

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Воробйова, В.
dc.contributor.author Васильєв, Г.
dc.contributor.author Трус, І.
dc.contributor.author Скиба, М.
dc.contributor.author Гнатко, О.
dc.date.accessioned 2023-03-13T12:32:07Z
dc.date.available 2023-03-13T12:32:07Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/26977
dc.description Воробйова, В. Екстракція поліфенольних сполук із продуктів переробки винограду низькотемпературним евтектичним розчинником бетаїн-молочна кислота / В. Воробйова, Г. Васильєв, І. Трус, М. Скиба, О. Гнатко // Технічні науки та технології. - 2022. - № 4 (30). - С. 140-147. uk_UA
dc.description.abstract Синтезовано іонну рідину нового покоління – низькотемпературний евтектичний розчинник (НЕР) III типу системи молочна кислота – бетаїн (співвідношення 1:2 М). У роботі вивчено вплив води на в’язкість НЕР Після додавання до НЕР 10 % води в’язкість суттєво зменшується (від 20000 до 4000 мПа × с). Проведені дослідження показали, що при введенні до 10 % води густина та в'язкості зменшуються, однак деградації НЕР не спостерігається, тому доцільним для екстракції природних метаболітів рослинної сировини є застосування НЕР із вмістом води до 10 %. Загальний вміст вилучених фенольних сполук та флаваноїдів при екстракції жому винограду НЕР збільшується ((80,75 ± 1,75) мг галової кислоти/г рослинного матеріалу; (47,41±1,20) мг кверцетину/г рослинного матеріалу) порівняно з екстрактом отриманим 70%-им розчином етанолу. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 4 (30)
dc.subject deep eutectic solvents uk_UA
dc.subject extraction uk_UA
dc.subject grape pomace uk_UA
dc.subject polyphenolic compounds uk_UA
dc.subject chemical technologies uk_UA
dc.subject низькотемпературні евтектичні розчинники uk_UA
dc.subject екстракція uk_UA
dc.subject жом винограду uk_UA
dc.subject поліфенольні сполуки uk_UA
dc.subject хімічні технології uk_UA
dc.title Екстракція поліфенольних сполук із продуктів переробки винограду низькотемпературним евтектичним розчинником бетаїн-молочна кислота uk_UA
dc.title.alternative Extraction of polyphenolic compounds from grape processing products by low-temperature eutectic solvent betaine-lactic acid uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 The development of modern chemical technology and engineering is aimed at the concept of greening. Therefore, the search for effective green solvents for the extraction of natural organic compounds from vegetable raw materials is urgent. The use of DES is appropriate and is of increasing interest due to its environmental, technological, and economic features. DES are prepared from readily available materials with high purities, low cost, nontoxicity, non-flammability, biocompatibility, and biodegradability. In the work, the effect of water on the viscosity of deep eutectic solvent (DES) based on betaine and lactic acid was studied, and an assessment of polyphenolic compounds of grape pomace processing products was carried out with a water content of up to 10 %. When 10 % of water was added to DES, the viscosity decreased from 16,000.00 to 3,500.00 mPa s, when 25 % of water was added, the viscosity decreased exponentially with increasing temperature. Research results showed that water content also affects other physical properties, such as density, with the density of DES decreasing linearly with increasing water content. When performing liquid chromatography-mass-spectrometry during extraction with DES, compared to a traditional solvent, higher peaks are observed, which indicates an increase in the yield of extraction using DES. The main components of grape pomace extract are hydroxycinnamic acids, anthocyanins, anthoxanthins and stilbenes. When determining the influence of the solvent on the composition of the extract, significant differences in the compound profile were found between extraction with a 70 % ethanol solution and extraction using DES. A complex mixture of hydroxycinnamic acids and flavonoids was obtained during extraction with DES, while with a traditional solvent - mainly hydroxycinnamic acids. The extractive capacity of DES can be correlated with their physicochemical properties, including H-bonding interactions, polarity, and pH. uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу