IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Системні засади Lean як сучасної концепції управління, орієнтованої на підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Повна, С. В.
dc.contributor.author Шабардін, Д.
dc.date.accessioned 2023-06-13T13:21:58Z
dc.date.available 2023-06-13T13:21:58Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/28236
dc.description Повна, С. Системні засади Lean як сучасної концепції управління, орієнтованої на підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг / С. Повна, Д. Шабардін // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2023. - № 1 (33). - С. 40-53. uk_UA
dc.description.abstract У статті розглянуто основні принципи та інструменти ощадливого виробництва, а також його роль у підвищенні конкурентоспроможності продукції та послуг. З погляду системних засад, в ощадливому виробництві виділяється дві основні підсистеми: процесуально-технічна та культурно-психологічна. У статті розроблено систему управлінських складових, що потребують узгодження при впровадженні Lean, до яких належать: планування, виробництво, облік, бюджетування, закупівлі, культура. Розроблені базові системні моделі для традиційного та ощадного обліку. Проаналізовано світовий досвід адаптації гнучких методів на підприємствах, який підтверджує, що основні труднощі при впровадженні концепції полягають саме в культурній складовій. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Проблеми і перспективи економіки та управління;№ 1 (33)
dc.subject lean production uk_UA
dc.subject Toyotism uk_UA
dc.subject management concepts uk_UA
dc.subject management accounting uk_UA
dc.subject product competitiveness uk_UA
dc.title Системні засади Lean як сучасної концепції управління, орієнтованої на підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг uk_UA
dc.title.alternative System basics of lean as a modern management concept, focused on increasing the products and services competitiveness uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 The article discusses the main principles of Lean, as well as its role in increasing the competitiveness of products and services. The main tools of Lean are systematized. From the point of view of system principles, two main subsystems are distinguished in Lean - procedural-technical and culturalpsychological. Emphasis on the first subsystem and neglect of the cultural component usually leads to the non-acceptance of this concept in the enterprise. The article develops a system of management components that require coordination when implementing Lean, which include: planning, production, accounting, budgeting, procurement, culture. Basic system models for traditional and Lean accounting have been developed. The global experience of adapting flexible methods at enterprises has been analyzed, which confirms that the main difficulties in implementing the concept lie precisely in the cultural component. The results of an experiment at a Ukrainian enterprise regarding the implementation of Lean were considered, which made it possible to reduce the total execution time of one process by almost 40% and reduce the time to search for the necessary information by 23% within the framework of 1 order. Therefore, the concept of Lean deserves the attention of managers of domestic enterprises in order to increase the level of competitiveness of products and services, increase the satisfaction of their consumers and significantly reduce the level of costs. The systemic nature of this management concept lies in the interdependence and mutual influence of the used tools and subsystems. Therefore, the best effect from the introduction of the concept is obtained by those enterprises that do it comprehensively. But in our opinion, even a single use of the described tools will allow us to see the result, which motivates the management for further changes. uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу