IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Воронець, Д.
dc.date.accessioned 2023-10-23T17:49:51Z
dc.date.available 2023-10-23T17:49:51Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/28926
dc.description Воронець. Д. Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування / Д. Воронець // Науковий вісник Полісся. - 2023. - № 1 (26). - С. 223-237. uk_UA
dc.description.abstract Мета статті полягає у розгляді концепції National Diamond Model (Модель національного діаманту) Майкла Портера, характеристика її основних елементів. На основі теорії даної моделі проаналізовано сучасний стан галузі тимчасового розміщення та організації харчування в Україні, що являє собою сукупність підприємств ресторанного та готельного ринків України. Дослідження експертів щодо фактичного стану та прогнозів на найближчі роки свідчать про те, що і готельний і ресторанний бізнес в Україні мають нерозкритий потенціал та є сьогодні перспективними та інвестиційно привабливими. В той же час вони потребують розвитку для заохочення більшої кількості клієнтів, в першу чергу, за рахунок приваблення туристів та збільшення платоспроможності населення. Війна в Україні негативно вплинула на попит на ресторанні послуги. Очікується, що стан суміжних підтримуючих та обслуговуючих галузей ресторанного бізнесу в Україні у 2023-2024 році залишиться крити чним. У зв’язку з військовими діями, що відбуваються в Україні з 2014 року і ресторанний і готельний ринки відчули негативний вплив, що негативно позначилося на економічним показниках підприємств. Уряд України провів низку заходів підтримки ресторанному бізнесу у 2022-2023 році. Повноцінне відновлення галузі можливе лише після закінчення військових дій та початку повноцінного відновлення інфраструктури, запуск міжнародних сполучень та повернення значної кількості громадян. Прогнозується збільшення притоку туристів з інших країн через наявний інтерес до України, а отже збільшення надходжень, збільшення інвестиційної привабливості України. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка» uk_UA
dc.relation.ispartofseries Науковий вісник Полісся;№ 1 (26)
dc.subject Porter's National Diamond Model uk_UA
dc.subject temporary accommodation and catering industry uk_UA
dc.subject hotel market uk_UA
dc.subject restaurant market uk_UA
dc.subject модель національного діаманту Портера (National Diamond Model) uk_UA
dc.subject галузь тимчасового розміщення та організації харчування uk_UA
dc.subject готельний ринок uk_UA
dc.subject ресторанний ринок uk_UA
dc.title Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування uk_UA
dc.title.alternative Application of porter's national diamond concept in the context of analysis and development of the domestic food industry organization uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 In the current conditions of economic globalization, research and comparison of the experience of developed national competitive economies and their industries are important prerequisites for the development of specific sectors, including the hotel and restaurant business. Experts' studies on the actual state and forecasts for the coming years indicate that both the hotel and restaurant sectors in Ukraine have untapped potential and are currently promising and attractive for investment. However, they require further development to attract a larger customer base, primarily through tourism promotion and increasing the purchasing power of the population. In the restaurant market, there is often a significant number of new openings and closures, as seen in 2018 when 275 restaurants opened in the capital, but around 100 closed. The war in Ukraine has negatively impacted the demand for restaurant services, as many Ukrainians had to cut their expenses, resulting in fewer visits to restaurants. This has led to reduced revenues for restaurants and job cuts. It is expected that the supporting and servicing industries of the restaurant business in Ukraine will face critical conditions in 2023-2024. For both the restaurant and hotel businesses, key specialized factors, in addition to capital, skilled workers, and modern infrastructure, should include a unique atmosphere, pleasant and interesting interior and exterior designs, additional services, and a conceptual approach to the establishment. Location, high-quality modern marketing strategies, and excellent service also play a crucial role. The ongoing military actions in Ukraine since 2014 have had a negative impact on the restaurant and hotel markets, resulting in adverse economic indicators for businesses. Many restaurants had to close, and the country faced a crisis with unstable currency exchange rates. The Ukrainian government has implemented several support measures for the restaurant business in 2022-2023. Full recovery of the industry can only occur after the cessation of military actions and the start of comprehensive infrastructure restoration, international transportation connections, and the return of a significant number of citizens. It is projected that the influx of tourists from other countries will increase due to the growing interest in Ukraine, leading to higher revenues and increased investment attractiveness for Ukraine uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу