ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Разживін, О.
dc.contributor.author Люта, А.
dc.contributor.author Марков, О.
dc.contributor.author Єрмакін, Г.
dc.date.accessioned 2023-11-07T12:18:16Z
dc.date.available 2023-11-07T12:18:16Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/28991
dc.description Разживін, О. Синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока / О. Разживін, А. Люта, О. Марков, Г. Єрмакін // Технічні науки та технології. - 2023. - № 2 (32). - С. 185-192. uk_UA
dc.description.abstract У статті вирішено актуальне науково-технічне завдання зниження енергоємності пастеризації молока в апараті ПОУ5 шляхом дослідження та розробки автоматизованої системи керування температурним режимом пастеризації. Проведено дослідження особливостей функціонування апарата. За результатами досліджень визначено параметри процесу керування; здійснено удосконалення математичної моделі й алгоритму регулювання параметрів пастеризації молока; створено автоматизовану систему керування температурою пастеризації молока в установці ПОУ5. Проведено синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока. Побудована поверхня відгуку зміни температури молока залежно від витрати молока на пастеризацію і температури гарячої води теплообмінника. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 2 (34)
dc.subject fuzzy controller uk_UA
dc.subject pasteurization of milk uk_UA
dc.subject automated system uk_UA
dc.subject mathematical model uk_UA
dc.subject нечіткий регулятор uk_UA
dc.subject пастеризація молока uk_UA
dc.subject автоматизована система uk_UA
dc.subject математична модель uk_UA
dc.title Синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока uk_UA
dc.title.alternative Synthesis of fuzzy-regulator of milk pasteurization temperature uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 The article solves the actual scientific and technical task of reducing the energy intensity of pasteurization of milk in the POU5 apparatus by means of research and development of an automated system for controlling the pasteurization temperature regime. A study of the features of the device's functioning, setting the parameters of the control process was carried out; the improvement of the mathematical model and the algorithm for regulating milk pasteurization parameters was carried out; an automated system for controlling the temperature of milk pasteurization in the POU5 installation was created. The synthesis of a fuzzy regulator of milk pasteurization temperature was carried out. Constructed response surface of milk temperature changes depending on the consumption of milk for pasteurization and the temperature of the hot water of the heat exchanger. The application of the fuzzy logic apparatus for building an adaptive system makes it possible to create adaptive systems with optimal control for the purpose of approximating the output variable of the fuzzy controller. A structural scheme of the milk pasteurizer was created, as well as effective methods of temperature control and parametric schemes of sections (recovery, pasteurization and cooling of the plate milk pasteurizer) were developed, which allow improving the accuracy of technological process control. As a result of conducting theoretical research, a dynamic characteristic of the pasteurization section was obtained according to the channel «hot water consumption - temperature of pasteurized milk». The specified model will allow to develop temperature control algorithms to increase pasteurizer productivity. uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу