Короткий опис(реферат):
Науково обґрунтована доцільність використання селеновмісних та йодовмісних добавок у виготовленні хлібобулочних виробів. Виконано аналіз існуючих на ринку селеновмісних та йодовмісних добавок і визначено оптимальні дозування, враховуючи фізіологічні норми. Досліджено вплив селену та йоду на якість готової продукції, зокрема хліба з пшеничного борошна. Встановлено, що зразки з додаванням селену та йоду відрізняються високими органолептичними показниками. Запропонована схема виробництва хліба з добавками селену та йоду.
Проаналізовано небезпечні фактори та критичні контрольні точки, облік яких необхідний для функціонування системи НАССР. У цьому враховані етапи виробництва, пов’язані з використанням запропонованих добавок.
Суть розробки, основні результати:
Гук, Л. В. Використання добавок селену та йоду у виробництві хліба із пшеничного борошна : випускна кваліфікаційна робота : 181 "Харчові технології" / Л. В. Гук ; керівник роботи Н. П. Буяльська ; НУ "Чернігівська політехніка", Кафедра харчових технологій та екології. – Чернігів, 2023. – 72 с.