IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Розробка комплексного коректора для стабілізації якості борошна на борошномельних заводах

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ковальова, В. П.
dc.date.accessioned 2019-05-27T07:23:04Z
dc.date.available 2019-05-27T07:23:04Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/17636
dc.description Ковальова, В. П. Розробка комплексного коректора для стабілізації якості борошна на борошномельних заводах / В. П. Ковальова // Технічні науки та технології. – 2018. – № 1 (11). – С. 206-213. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Розробка борошняної суміші для поліпшення хлібопекарських властивостей борошна з використанням ферментних препаратів – перспективний інноваційний напрям розвитку борошномельної промисловості. Постановка проблеми. Використання ферментних препаратів на борошномельних заводах України дасть можливість максимально використати потенціал сировини, стабілізувати якість борошна й задовольнити потреби хлібопекарської та кондитерської промисловості. Аналіз останніх джерел і публікацій. З метою покращення якості хліба у хлібопекарській промисловості використовують харчові добавки та поліпшувачі різного принципу дії. Розроблені рецептури їх внесення в технологічну лінію виробництва борошняних виробів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературі відсутня інформація щодо використання як поліпшувачів ферментних препаратів направленої дії безпосередньо на борошномельних заводах України для стабілізації якості готової продукції. Постановка завдання. Метою роботи є поліпшення хлібопекарської якості пшеничного борошна шляхом внесення ферментних препаратів. Виклад основного матеріалу. У статі наведено дослідження з коригування якості українського борошна вищого сорту з низькими хлібопекарськими властивостями, а саме: низькою амілолітичною активністю (ЧП – 460 с) і пружними властивостями клейковини, показник ІДК – 51 ум. од. У ролі коректорів були використані ферментні препарати німецького виробника Мюленхімі з амілазною й геміцелюлазною активністю (Alphamalt A 6003) і сірковмісна амінокислота цистеїн (Porit-L). За результатами пробного лабораторного випікання встановлено вплив кожного коректора як окремо, так і в комплексі. Висновки відповідно до статті. Встановлено, що використання комплексу ферменту Alphamalt A 6003 і амінокислоти Porit-L сприяє покращенню органолептичних і фізичних показників хліба: збільшення питомого об’єму в 2,1 раза, пористості з 71 до 84 %. У статті вперше наведено рецептуру комплексу ферментів для коригування якості українського борошна з низькою ферментативною активністю. Результати досліджень можуть бути використані борошномельними виробництвами для стабілізації якості кінцевої продукції. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : ЧНТУ en_US
dc.subject пшеничне борошно en_US
dc.subject ферментні препарати en_US
dc.subject клейковина en_US
dc.subject Alphamalt A6003 en_US
dc.subject Porit-L en_US
dc.subject α-амілаза en_US
dc.subject геміцелюлаза en_US
dc.title Розробка комплексного коректора для стабілізації якості борошна на борошномельних заводах en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу