IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Окремі аспекти оцінки рівня ефективності витрат в молочному скотарстві

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Москаленко, В. А.
dc.contributor.author Колоша, В. П.
dc.date.accessioned 2021-12-28T09:46:14Z
dc.date.available 2021-12-28T09:46:14Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/24837
dc.description Москаленко, В. А. Окремі аспекти оцінки рівня ефективності витрат в молочному скотарстві / В. А. Москаленко, В. П. Колоша // Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. - 2020. - № 6 (146). - С. 114-119. en_US
dc.description.abstract Аналізуються проблеми, пов’язані з формуванням рівня економічної ефективності виробництва молока залежно від рівня інтенсивності виробництва. Підкреслюється, що теорія витрат є однією з базових в економічній науці та об’єктом постійної уваги науковців. Досліджується вплив рівня загальних витрат на одну корову на ефективність виробництва молока за допомогою апробації коефіцієнта відносної ефективності витрат на прикладі сукупності сільськогосподарських підприємств Харківської області, які мали в складі товарної продукції реалізацію молока. Вся сукупність досліджуваних підприємств була поділена на п’ять груп з рівнем витрат від 30 000 грн до понад 60 000 грн на одну корову. Було встановлено, що має місце чітка залежність між рівнем витрат і розмірами підприємств. Ця залежність полягає в тому, що підприємства з більш високою інтенсивністю виробництва мали більшу кількість поголів’я та площі сільськогосподарських угідь. Також було встановлено, що рівень витрат на одну корову має тісний взаємозв’язок з рівнем її продуктивності. Апробація запропонованого коефіцієнта відносної ефективності витрат дала змогу встановити, що цей показник дозволяє оцінити як економічну, так і технологічну ефективність виробництва молока. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.relation.ispartofseries Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України;№ 6 (146)
dc.subject ефективність виробництва en_US
dc.subject інтенсивність en_US
dc.subject молочне скотарство en_US
dc.subject продуктивність тварин en_US
dc.subject коефіцієнт відносної ефективності витрат en_US
dc.subject оптимізація витрат en_US
dc.subject production efficiency en_US
dc.subject intensity en_US
dc.subject dairy farming en_US
dc.subject animal productivity en_US
dc.subject relative cost-effectiveness ratio en_US
dc.subject cost minimization en_US
dc.title Окремі аспекти оцінки рівня ефективності витрат в молочному скотарстві en_US
dc.title.alternative Some aspects of evaluating the cost efficiency level in dairy farming en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 The problems related to the level of economic efficiency of dairy farming depending on the level of production intensity are analyzed. The paper emphasizes that the theory of costs is one of the basic in economics and the object of constant attention of scientists. The objective of the study is to assess the impact of the level of costs per cow on the efficiency of milk production and test the relative cost efficiency ratio on the example of a set of enterprises. The agricultural enterprises of Harkivska oblast selling milk as part of their marketable products are the object of the study. The set of studied enterprises is divided into five groups with a cost level from UAH 30,000 per cow to more than UAH 60,000 per cow. A clear relationship between the level of costs and the size of enterprises is found. The dependence shows that enterprises with higher production intensities have more livestock and agricultural land. In the group with a cost level of up to UAH 30,000 per head, one enterprise has on average 157 heads and 1,805 hectares of agricultural land, in the group with a cost level of more than UAH 60,000/head – 559 heads and 4,266 hectares of agricultural land. The paper also establishes that the level of costs per cow very closely determines the level of its productivity. In the group with a cost level of up to UAH 30,000 per head, the average productivity of animals was 4,257 kg/head, in the group with a cost level of UAH 40,000 to UAH 50,000 per head – 6,787 kg/head, and with a cost level of over UAH 60,000 per head – 10,178 kg/head. Approbation of the proposed relative cost efficiency ratio made it possible to establish that this parameter allows assessing both economic and technological efficiency of milk production. The value of the relative cost efficiency ratio in terms of income was over 1 in 38 enterprises and, accordingly, less than 1 – in 39 enterprises. The value of the relative cost efficiency ratio in terms of productivity was over 1 in 23 enterprises and lower in 54 enterprises. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record