dc.contributor.author |
Москаленко, В. А.
|
|
dc.contributor.author |
Колоша, В. П.
|
|
dc.date.accessioned |
2021-12-28T09:46:14Z |
|
dc.date.available |
2021-12-28T09:46:14Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://ir.stu.cn.ua/123456789/24837 |
|
dc.description |
Москаленко, В. А. Окремі аспекти оцінки рівня ефективності витрат в молочному скотарстві / В. А. Москаленко, В. П. Колоша // Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. - 2020. - № 6 (146). - С. 114-119. |
en_US |
dc.description.abstract |
Аналізуються проблеми, пов’язані з формуванням рівня економічної ефективності виробництва молока
залежно від рівня інтенсивності виробництва. Підкреслюється, що теорія витрат є однією з базових в
економічній науці та об’єктом постійної уваги науковців. Досліджується вплив рівня загальних витрат на
одну корову на ефективність виробництва молока за допомогою апробації коефіцієнта відносної
ефективності витрат на прикладі сукупності сільськогосподарських підприємств Харківської області, які
мали в складі товарної продукції реалізацію молока. Вся сукупність досліджуваних підприємств була поділена
на п’ять груп з рівнем витрат від 30 000 грн до понад 60 000 грн на одну корову. Було встановлено, що має
місце чітка залежність між рівнем витрат і розмірами підприємств. Ця залежність полягає в тому, що
підприємства з більш високою інтенсивністю виробництва мали більшу кількість поголів’я та площі
сільськогосподарських угідь. Також було встановлено, що рівень витрат на одну корову має тісний
взаємозв’язок з рівнем її продуктивності. Апробація запропонованого коефіцієнта відносної ефективності
витрат дала змогу встановити, що цей показник дозволяє оцінити як економічну, так і технологічну
ефективність виробництва молока. |
en_US |
dc.language.iso |
uk |
en_US |
dc.relation.ispartofseries |
Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України;№ 6 (146) |
|
dc.subject |
ефективність виробництва |
en_US |
dc.subject |
інтенсивність |
en_US |
dc.subject |
молочне скотарство |
en_US |
dc.subject |
продуктивність тварин |
en_US |
dc.subject |
коефіцієнт відносної ефективності витрат |
en_US |
dc.subject |
оптимізація витрат |
en_US |
dc.subject |
production efficiency |
en_US |
dc.subject |
intensity |
en_US |
dc.subject |
dairy farming |
en_US |
dc.subject |
animal productivity |
en_US |
dc.subject |
relative cost-effectiveness ratio |
en_US |
dc.subject |
cost minimization |
en_US |
dc.title |
Окремі аспекти оцінки рівня ефективності витрат в молочному скотарстві |
en_US |
dc.title.alternative |
Some aspects of evaluating the cost efficiency level in dairy farming |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |
dc.description.abstractalt1 |
The problems related to the level of economic efficiency of dairy farming depending on the level of production
intensity are analyzed. The paper emphasizes that the theory of costs is one of the basic in economics and the object of
constant attention of scientists. The objective of the study is to assess the impact of the level of costs per cow on the
efficiency of milk production and test the relative cost efficiency ratio on the example of a set of enterprises. The
agricultural enterprises of Harkivska oblast selling milk as part of their marketable products are the object of the study.
The set of studied enterprises is divided into five groups with a cost level from UAH 30,000 per cow to more than UAH
60,000 per cow. A clear relationship between the level of costs and the size of enterprises is found. The dependence
shows that enterprises with higher production intensities have more livestock and agricultural land. In the group with a
cost level of up to UAH 30,000 per head, one enterprise has on average 157 heads and 1,805 hectares of agricultural
land, in the group with a cost level of more than UAH 60,000/head – 559 heads and 4,266 hectares of agricultural land.
The paper also establishes that the level of costs per cow very closely determines the level of its productivity. In the
group with a cost level of up to UAH 30,000 per head, the average productivity of animals was 4,257 kg/head, in the
group with a cost level of UAH 40,000 to UAH 50,000 per head – 6,787 kg/head, and with a cost level of over UAH
60,000 per head – 10,178 kg/head. Approbation of the proposed relative cost efficiency ratio made it possible to
establish that this parameter allows assessing both economic and technological efficiency of milk production. The value
of the relative cost efficiency ratio in terms of income was over 1 in 38 enterprises and, accordingly, less than 1 – in 39
enterprises. The value of the relative cost efficiency ratio in terms of productivity was over 1 in 23 enterprises and
lower in 54 enterprises. |
en_US |