Короткий опис(реферат):
У статті розглянуто основні принципи та інструменти ощадливого виробництва, а також
його роль у підвищенні конкурентоспроможності продукції та послуг. З погляду системних засад,
в ощадливому виробництві виділяється дві основні підсистеми: процесуально-технічна та культурно-психологічна. У статті розроблено систему управлінських складових, що потребують узгодження при впровадженні Lean, до яких належать: планування, виробництво, облік, бюджетування, закупівлі, культура. Розроблені базові системні моделі для традиційного та ощадного
обліку. Проаналізовано світовий досвід адаптації гнучких методів на підприємствах, який підтверджує, що основні труднощі при впровадженні концепції полягають саме в культурній складовій.
Суть розробки, основні результати:
Повна, С. Системні засади Lean як сучасної концепції управління, орієнтованої на підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг / С. Повна, Д. Шабардін // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2023. - № 1 (33). - С. 40-53.