Abstract:
Метою методичних вказівок з дисципліни «Стандартизація, метрологія та сертифікація» є набуття здобувачами вищої освіти практичних навичок зі стандартизації, метрології та сертифікації; аналізу сучасної системи нормативної документації; дослідження організації національної служби України зі стандартизації, метрології та сертифікації; ознайомлення зі структурою та особливостями діяльності регіонального державного підприємства зі стандартизації, метрології та сертифікації; користування нормативними та нормативно-технічними документами, особливостей розробки нормативних документів, що допоможе здобувачам вищої освіти орієнтуватись у системі нормативної документації зі стандартизації, метрології та сертифікації, використовуючи свої навички для виконання курсових та дипломних робіт, а в подальшому і у професіональній діяльності.
В результаті виконання лабораторних робіт з дисципліни «Стандартизація, метрологія та сертифікація», студенти повинні набути компетенції і знати:
- структуру і принципи системи стандартизації, метрології та сертифікації;
- терміни і визначення у сфері стандартизації, метрології та сертифікації;
- види нормативно-технічної документації, які застосовуються в стандартизації, метрології та сертифікації;
- порядок розробки нормативно-технічної документації;
- етапи затвердження, впровадження та скасування або заміни нормативних документів;
- порядок застосування нормативно-технічної документації в роботі підприємств харчової галузі;
- основні метрологічні правила, вимоги, норми;
- правила повірки та застосування на харчових виробництвах технічних засобів вимірювання;
- основні принципи, методи сертифікації;
- зміст і порядок видачі документів за результатами сертифікації.
вміти:
- застосовувати термінологію та визначення зі стандартизації, метрології, сертифікації;
- характеризувати різні види нормативної документації;
- користуватися законодавчими актами та нормативною документацією в галузі харчових технологій;
- розробляти нормативно-технічну документацію на харчову продукцію;
- використовувати метрологічні правила, користуючись технічними засобами вимірювання;
- визначати терміни та особливості проведення повірки технічних засобів вимірювання;
- визначати та застосовувати методи сертифікації;
- проводити підготовку необхідної документації для проведення сертифікації продукції, послуг та ін.
Description:
Стандартизація, метрологія та сертифікація : метод. вказ. до виконання лаб. робіт для здобувачів перш. (бакалавр.) рівня вищ. освіти спеціальності 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології» ОПП «Харчові технології та інженерія» всіх форм навчання / уклад. О. Б. Хребтань - Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2023. – 42 с.